top of page

What sups?

Bijgewerkt op: 5 nov. 2021


November is aangebroken, en daarmee voor velen onder ons, ook de jaarlijkse herfstdip.

Wat kan je doen om je lichaam en geest te ondersteunen in de donkerste dagen van het jaar?


Al lang voordat er sprake was van onze moderne supplementen, namen mensen preparaten in om hun vitaliteit een boost te geven. Deze kwamen rechtsreeks uit de natuur, mother natures pharmacy, you know. Dit is één van de oudste vormen van self care. Kruidenvrouwtjes mixten allerlei planten en kruiden tot een drankje of zalfje, voor specifieke doeleinden.


Fast forward 2021, almost 2022. Verbeterde technieken en technologie bieden zoveel kansen om hoogwaardige ingrediënten in hoge dosissen in één klein pilletje te steken. Crazy i know.


Is de R in de maand dan is het time to pop a pill. Dat betekent dus alle maanden behalve de late lente en zomer.


Elk seizoen heeft zo zijn specifieke noden. Aangezien wij hier niet op de meest zonnige breedtegraad van de aardbol wonen kan het zomaar zijn dat onze vitamine D voorraad heel snel slinkt. Deze vitamine krijg je amper binnen via voeding, rechtstreeks contact met de zon, zowel in winter als zomer vullen je voorraad aan. Maar lang niet genoeg. Het slikken van vitamine D is essentieel voor gezonde botten, tanden en de ondersteuning van het immuunsysteem. De gezondheid van je hersenen en zenuwstelsel optimaal houden. Je kan echt je voordeel halen uit het innemen van je portie vitamin D.


De stress van afgelopen anderhalf corona jaar waren een slagveld voor velen op mentaal niveau. Stress zorgt voor spanning, mentaal en fysiek. Het mineraal magnesium is verantwoordelijk voor het ondersteunen van tientallen processen in ons lichaam. Zo ook het in stand houden van gezonde spieren en botten, maar ook onze stressreceptors managen.

Magnesium uit voeding halen is de beste manier, het zit o.a. in noten en zaden, volkoren producten, vis, bladgroenten, bananen en peulvruchten.

Hoe hoger je stressniveau, hoe sneller je voorraad slinkt, en hoe sneller je lichamelijke klachten ondervindt. Spierkrampen, beven, prikkelbaarheid en depressie zijn gelinkt aan tekorten.

Als je kiest voor een magnesium supplement kies dan voor een kwalitatief merk en een goed opneembare vorm zoals;

magnesiumtauraat,

magnesiummalaat

magnesiumcitraat

magnesiumbiglycinaat


De feestmaand december en de daarbij horende feestdis staan voor de deur. Dat betekent eten, veel eten en nog meer drinken. Dat is allemaal fijn en gezellig, maar nefast voor onze darmbacteriën. Die kleine beestjes gaan met alle alcohol, suikers en vetten, ook een feestje vieren in je darmen.

In je darmen worden namelijk je essentiële vitaminen uit voeding gehaald en naar alle nodige plaatsen gestuurd. De slechte bacteriën die "los gehen" op alle slechte, belastende voedingsstoffen vermenigvuldigen zich hierdoor in rap tempo. Het legertje goede bacteriën raakt in de minderheid, wat invloed heeft op de gezonde balans van onze darmflora.

What to do? Pre -en probiotica to the rescue. Vul je goede darmbacteriën aan door tijdens deze culinaire maand je leger sterker te maken.




Kwaliteit betaal je, dat geldt ook voor supplementen.

De drogisterij varianten bedragen veel lagere hoeveelheden nuttige bestanddelen, en hebben vaak geen first pass effect. What? First pass betekent, dat de ingrediënten zo ingekapseld zijn dat ze doorheen ons maagzuur makkelijk kunnen passeren. Goedkope merken kunnen dit niet, wat eindigt in tja... dure pipi en kaka.


Merken die ik persoonlijk kan aanbevelen;


Vitakruid https://www.vitakruid.nl/

Puori https://puori.com/

Biotics https://www.farmaline.be/be-nl/zoeken/Biotics/?gclid=Cj0KCQjwrJOMBhCZARIsAGEd4VH6doSF8BNB1QJEMyzwrvkO_ua8EPYF_2C7bUXEGxZj9Nqm711o2P0aAsS2EALw_wcB



















51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page