top of page

Sunshine on my mind



De zon is voor vele onder ons echt een geschenk. Zelf ben ik absoluut geen fan van sombere regendagen. Een streepje zon doet echt iedereen goed. De zon is immers onmisbaar in ons bestaan als mens. Zonder deze ster, zou het leven op aarde gewoonweg onmogelijk zijn. Planten hebben de zon nodig om door middel van fotosynthese te overleven. Wij mensen hebben de zon nodig om vitamine D aan te maken. Dit is belangrijk voor onder andere sterke botten. Een tekort aan deze vitamine heeft veel negatieve effecten

zoals;

- vermoeidheid

- lusteloosheid

- zwakkere botten

- bloedend tandvlees

en pijn aan spieren en gewrichten. Daarnaast is het effect van zon op onze psyche meermaals bewezen als zijnde postief.


De zon produceert UV stralen, wat staat voor ultra violet licht. Er bestaan verschillende soorten van deze stralen. Namelijk UVA en UVB stralen. Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA stralen en voor 5% uit UVB stralen.


UVA stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid. Ze dringen door tot in de dermis, waar ze schade toebrengen aan onze collageen en elastine vezels. Met (vroegtijdige) huidveroudering als gevolg.

UVB stralen hebben een korte golf, maar zijn veel schadelijker dan UVA stralen. Ze veroorzaken door zonverbranding schade tot op DNA niveau. Wat betekent dat huidcellen die zich verkeerd kopiëren kunnen veranderen in een slechte cel, en zich in het slechtste geval ontwikkeld tot een melanoom. Iets wat je absoluut wil vermijden.


UVA = A van AGING = huidveroudering

- Lange golf.

- Komt tot in de dermis en basaalcellenlaag.

- Verantwoordelijke voor vroegtijdige veroudering.

- Veroorzaken van huidkanker.

- Vorming van vrije radicalen.


UVB = B van BURNING = verbranden

- Korte golf

- Komt voornamelijk tot in de epidermis.

- Verantwoordelijk voor verbranding.

- Veroorzaken van huidkanker.

- Veroorzaken van schade tot op DNA niveau.





FACTS AND FICTION


Over zonnebescherming doen er heel wat wilde verhalen de ronde zo zou je SPF bij elkaar kunnen optellen. Een foundation met SPF 15 + een dagcrème met SPF 30 = bescherming van SPF 45. Dat klopt dus absoluut niet. Je kan SPF van verschillende producten NIET bij elkaar optellen in de hoop dat het extra beschermt. NO SUCH THING. Daarbij moet je rekening houden dat in make-up producten en dagcrèmes met SPF de formulering anders is dan bij single SPF producten. Deze worden specifiek geformuleerd en bieden vaak bescherming tegen UVA en UVB stralen. Wanneer je gaat shoppen kijk dan of er op je zonneproduct expliciet vermeld staat dat het product beschermt tegen UVA EN UVB stralen, vaak staat er dan BROAD SPECTRUM op!


Een ander veel gehoorde fabel is dat je alleen zonneschade kan oplopen als het zonnig is... De zon schijnt overdag. Anders is het, jawel, nacht. De UVA en UVB stralen geraken ook voorbij de wolken. En kunnen dus wel degelijk huidschade en verbranding veroorzaken. UVB stralen worden geblokkeerd door glas, maar dat wil dan weer niet zeggen dat die schadelijke en meest huidverouderende UVA stralen hun werk niet doen. Dagje buiten gepland, zomer of winter. Gewoon smeren!


Nog een dingetje als je huid verbrand is, GOD FORBID, dan is het niet aan te raden om met huis, tuin -en keukenmiddeltjes aan de slag te gaan. Je huid toedekken met boter (eyeroll) of een dikke nivea crème is absoluut NOT DONE. Door zulke dingen te smeren dek je je huid af. En dat wil je eigenlijk liever niet. Je zorgt er met name voor dat de hitte die je huid nu kwijt wilt na verbranding, vastzit. Het is echt aan te raden om je huid zoveel mogelijk van die hitte te laten kwijtspelen. Plus verzachten en zeker niet irriteren is de boodschap. Een single ingredient product, zoals een puur aloë vera of komkommer product is hiervoor perfect aangewezen.


Heb je geen idee wat je huid nodig heeft deze zomer? Blijf dan zeker niet met vragen zitten en stuur me een berichtje. Ik help je graag verder met al je zomers skin questions!




20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page