top of page

Sleeping beauty

Pak zeker dat extra uurtje slaap. Je huid dankt je!

Zelf wist ik het eigenlijk al jaren met zekerheid. Alle wetenschappelijke studies buiten beschouwing. Als ik niet mijn 8 liefst 8,5 uur slaap heb. Dan zie ik er toch altijd net iets "verlepter" uit. Als een bloemetje dat niet genoeg water heeft gehad.


De slaapplooien blijven wat langer. Donkere kringen, en een grauwe huid zijn enkele kenmerken die ik na een nachtje minder slaap in de spiegel opmerk. Ik probeer er een erezaak van te maken om voldoende slaap te krijgen. Maar hey, ik ben ook maar een mens en een dag lijkt niet altijd over voldoende uren te beschikken om alles gedaan te krijgen. Op zo'n momenten moet die slaap inboeten voor een extra rondje netflix...


Een nieuw Frans onderzoek wijst uit dat slechts twee nachten na elkaar enkele uren minder slapen al een invloed heeft op je "looks". De studie werd uitgevoerd op 24 vrouwen tss de 35 en 55 jaar. De vrouwen werden niet dagenlang van hun slaap beroofd. Neen, ze moesten slechts enkele uren aan slaap inboeten, dit gedurende 2 dagen. Om 03:00u mochten ze gaan slapen. En om 06:00u werden ze gewekt. De derde dag werden de huidmetingen uitgevoerd. Deze werden vergeleken met de huidmetingen die de dag voorafgaand aan het onderzoek werden vastgesteld.


De meest opvallende bevindingen waren het verlies aan hydratatie en veerkracht. Donkere kringen en een toename aan vrije radicalen waren ook meetbaar. ( Vrije radicalen zijn stofjes die zorgen voor schade en vroegtijdige veroudering. Ze worden niet alleen veroorzaakt door een gebrek aan slaap. Ook stress, voeding, medicatie, roken etc zorgen voor een verhoogde oxidatieve stress in ons lichaam en het vrijkomen van deze vrije radicalen ).


Een fotoanalyse toonde aan dat de proefpersonen de dag na hun experiment er minder fris, en gezond uitzagen. Een grauwe, vermoeide huid met meer opvallende poriën, rimpels en (zelfs) afhangende mondhoeken ( als gevolg van een verminderde hydratatie en veerkracht ) waren zichtbaar duidelijk in vergelijking met de foto genomen de dag voor het experiment.


Bij slechte slapers zijn deze kenmerken zichtbaar:


  • rode gezwollen ogen

  • donkere kringen

  • blekere huidskleur

  • verminderde doorbloeding

  • meer fijne lijntjes

  • hangende mondhoeken en afhangende oogleden

  • op termijn vroegtijdige veroudering ( zie vrije radicalen )

Het fijne aan dit onderzoek is dat de onderzoekers een realistisch beeld geven van wat er in onze huidige maatschappij gebeurd. Steeds meer mensen krijgen onvoldoende nachtrust. Onze 24 uurs maatschappij vreet als het ware al enkele decennia steeds meer slaap uit ons leefpatroon. Hierdoor zien we steeds meer mensen met een chronisch slaaptekort. Met alle gevolgen van dien.


Onze huid heeft een dag -en nachtritme.

Overdag is onze huid bezig met ons te beschermen tegen externe factoren zoals o.a. zonlicht. Het vasthouden van hydratatie en de aanmaak van sebum ( talg ) om onze huid soepel en de huidbarriere sterk te houden.

' S nachts is het de taak van onze huid om alle schade door o.a. vrije radicalen te herstellen. Nieuwe huidcellen te produceren en het reguleren van een aantal processen.


Een verstoring van het dag -en nachtritme zorgt ervoor dat ons cortisolniveau ( stresshormoon ) stijgt en melatonine afgifte ( slaapverwekkend hormoon ) verstoort geraakt. Dit zorgt op termijn voor slaapproblemen.


Slaap is met andere woorden een heel belangrijk onderdeel van je beauty routine. Er is namelijk geen make-up bestand tegen een overmatig slaaptekort. En slaap is helemaal gratis en goed voor je fysieke en mentale welzijn. De tijd dat ons werd wijsgemaakt dat slaap voor " the weak " was. Is gelukkig voorbijgestreefd. Bye bye Donald Trump...


Wil je graag meer weten over slapen. Dan kan ik je het boek "Why we sleep" van Matthew Walker aanraden!


Wat ook heel goed is voor een bevorderde nachtrust? Een goede massage.


Boek zeker eens " the best massage ever" !


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page