top of page

Cleansing is not a crime!

Unless you do it wrong ;)



Het valt me meer en meer op dat de meeste mensen niet onder de knie hebben hoe ze hun huid nu echt correct reinigen. Dat zoiets banaals eigenlijk al fout gaat. En daarmee wil ik zeker niemand het gevoel geven dat ze de bal misslaan. Je weet het gewoon niet, want eigenlijk wordt het ons niet aangeleerd.


Ik kan me goed herinneren hoe ik in de kleuterklas moest oefenen op het poetsen van onze tanden. Maar over het correct reinigen van onze huid werd nooit iets verteld. Onze cultuur is West- Europa heeft ook geen rijke traditie als het aankomt op wellness -en reinigingsrituelen.


In Duitsland, de Oostblok en Scandinavische landen hebben ze een rijke bad -en sauna cultuur waar reinigen een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Maar hier in de lage landen hebben we dat niet van generatie op generatie overgekregen. En dat is, zo blijkt toch een beetje jammer als je bekijkt dat één van de belangrijkste factoren in het onderhouden van een gezonde huid begint bij jawel, het reinigen.


Je zou denken dat je met een beetje gezond verstand wel zal weten hoe je moet reinigen, dat dacht ik dus ook. Ik als professional dacht oprecht dan mijn klanten wisten dat een dubbele reiniging "normaal" is. Wat blijkt nu, dat het helemaal niet zo normaal is. En dat ik daar zeker niet zo vanzelfsprekend vanuit mag gaan.

Na vele huidscans en het verhaal van klanten te horen, blijkt dat de grote meerderheid geen idee heeft van welke reiniging goed is voor hun en , god forbid, dat ze weten waarom een dubbele reiniging hoort.


Onze leefwereld is niet zo "clean" meer. Vervuiling van industrie, ons steeds uitgebreidere wagenpark, pesticiden en de dunner wordende ozonlaag zijn slechts enkele factoren die onze huid dagelijks belasten. Het gebruik van verkeerde cosmeticaproducten daarbovenop en je hebt een ideale formule om je huid op termijn veel schade toe te brengen.


Mainstream reinigingsproducten die in 90 procent van de winkels verkocht worden, zijn ronduit slecht. Als leek kijk je naar reclames, en vraag je raad aan verkoopsters, in de hoop dat zij je met het juiste advies bijstaan. Helaas zegt het woord het zelf al, verkoopster AKA iemand die getraind is om jou iets te verkopen. Wat, doet er vaak niet toe, zolang de kassa maar blijft rinkelen. Geloof me, ik was ooit één van hun. En het draait in de retail niet om jou, wel om omzet. Hoe meer omzet, hoe groter de bonus. Laat ik erbij vertellen, dat ik nooit één bonus heb gekregen, en dat ik nooit verkoopster van de maand geweest ben.


Ik hou enorm van cosmetica en skincare, maar ik zweer bij de juiste producten. En dat is geen ONE SIZE FITS ALL oplossing. Iemand die beweert, dat zij voor elk huidtype of probleem de juiste producten heeft in één gamma... No way. Heel veel merken hebben hun paradepaardje en daarbij veel randverkoop. Ik hou ervan om op zoek te gaan naar producten die aansluiten bij ieders huidwensen.


VERMIJDEN AUB


Maar ik dwaal af. Reinigen is dus de eerste stap in het behoud van een gezonde huid.

Wat kan je best vermijden in reinigingsproducten:


- Strippende ingrediënten;

Sodium lauryl/ laureth sulfate = SLS / SLES

Polyethyleen glycol = PEG's

Propylene gycol & butylene glycol

Dit zijn stofjes die je huidbarrière stuk maken. Dit komt omdat deze stoffen zo agressief zijn dat ze de beschermde filmlaag van je huid verwijdert.


- Irriterende ingrediënten;

Parfum

Essentiële olie zoals; tea tree, kamfer, bergamot, lavendel, balsem of peru, citrus achtige stoffen, ylang ylang,...

Aceton

Paba

Oxybenzone


Geurstoffen: linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl salicylate, benzyl alcohol


Alcoholen (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin)


Deze stoffen hebben totaal geen meerwaarde in een reinigingsproduct, integendeel het brengt je huid meer schade toe dan goed voor je is.


Dè ROUTINE


Nu je weet wat je best kan vermijden in je reinigingsproduct, vertel ik je graag iets meer over een goede reinigingsroutine.


1) De juiste producten.

Advies is goud waard en bespaard je op termijn veel money $$$ en een heleboel huidproblemen.


2) Was je handen, voordat je aan gezicht komt.

Lijkt vanzelfsprekend, but the things i've seen...


3) reiniging stap 1

Dit product ( een balm, milk of olie ) wordt ingezet om make-up en andere "afval"stoffen te verwijderen. Dit product hecht zich aan make-up, talg en verwijdert het netjes.


maar ik draag geen make-up, ja dan ook nog een stap 1, je woont en werkt in een vervuildere omgeving dan je denkt .Vervuiling is er zowel binnen als buiten, je zweet en je scheidt talg af, dus ja ook voor jouw, double cleansing is prior !!!

Je neemt een nootje in je handen. Verwarm het in je handpalmen en breng het aan op de contouren van je gelaat. Wangen, voorhoofd en kin. Breng met ronddraaiende circulerende bewegingen het product aan zodat het zich vermengt met je make-up, talg etc.

Doe dit ongeveer een minuut. Ja een hele minuut, doe jezelf een lol, en maak van je reiniging een ritueel, een paar minuten helemaal voor jezelf. Zet een muziekje op, luister een podcast, of bekijk temptation island met een half oog. Whatever makes you happy.


Door je product in te masseren, creëer je warmte, waarmee je je bloedcirculatie op gang brengt ( alles voor die glow, right? ). én je product en make-up krijgt de tijd om zich optimaal te mengen, en daardoor optimaal verwijdert te worden.


Haal het product eraf met een zacht doekje, of (herbruikbare ) watjes. Indien je product zacht genoeg is om je oog make-up te verwijderen kan dat met éénzelfde product. Zijn je ogen heel gevoelig, doe dit dan met een aangepast product, na deze stap.


4) reiniging stap 2

Het product dat je huid schoonmaakt en de laatste restjes van je reinigingsproduct en achtergebleven make-up verwijdert. Dit kan een mousse of gel zijn.

Je maakt je huid licht vochtig, doet een beetje van het product in je handpalmen en verdeelt het weer over je gezichtscontouren. Wangen, voorhoofd en kin.

TIP: Vergeet je hals en oren niet mee te nemen

Maak terug ronddraaiende bewegingen, altijd opwaarts, geen bulldog wangen hier ;).

Doe dit ook weer een minuutje, zo neem je zeker de tijd om alles perfect proper te maken.

Afspoelen met water.

TIP: gebruik voor je volledige reiniging lauw warm water. Warm water droogt je huid meer uit. Zeker degene die last hebben, van roodheid, rosacea, acne en couperose vermijden best grote temperatuursverschillen.

Spoel het product af. En dep je huid droog, niet wrijven, dat zorgt voor mini krasjes op de huid. Bij een gevoelige huid maak je op die manier kleine krasjes.


5) Optie

Je kan na je reiniging nog een toner gebruiken, en als ik toner zeg dan heb ik het niet over producten die je poriën zogezegd sluiten. Poriën zijn namelijk geen schuifdeuren, die zomaar openen en sluiten.

Een porie kan verwijden door een verstopping of ophoping van talg en vuil. Deze kan terug haar oorspronkelijke vorm aannemen wanneer de porie grondig wordt uitgereinigd. Dit laat je best door een professional doen. Verkeerd uitreinigen, geeft namelijk het risici op infectie, en littekenvorming.

Met toner bedoel ik een product, dat de pH-waarde van je huid herstelt, en haar vocht toedient.


Het bovenste laagje van onze huid bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen en heeft een licht zure pH-waarde rond de 5,5. De huid is niet zomaar zuur. Deze licht zure pH, ook wel “de natuurlijke zuurmantel” van de huid genoemd, beschermt ons tegen schadelijke factoren van buitenaf en houdt de huid gehydrateerd.

Na je reiniging volgt je verzorging. Maar dat is voor later.


Meer weten over welke producten bij jouw huid passen? Kom dan zeker een keer langs voor een huidscan en verzorgingsroutine op maat.




77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page